Hogyan válasszunk tűzoltó készüléket?

Hogyan válasszunk tűzoltó készüléket?A legtöbb épület, építmény üzemeltetőjének fel kell készülnie arra, hogy esetleges tűz keletkezésekor hogyan tudja azt eloltani, hogy legyenek olyan eszközei, rendszere, mellyel a kisebb tüzeket el lehet oltani, a nagyobb tüzeket pedig mérsékelni lehet addig, amíg a tűzoltók megérkeznek.

Első lépésként meg kell határozni azt, hogy az adott helyen milyen tűzosztályú tűzeset alakulhat ki. Ezt úgy lehet megtenni, hogy meg kell vizsgálni, hogy milyen anyagok vannak az adott helyen, és ahhoz lehet tűzoltó készüléket választani, beszerezni. A tűzosztályokat A-D betűkkel jelöljük, ezek azok a jelzések, melyeket a tűzoltó készülékeken, poroltókon is megtalálhatunk.

Az A tűzosztály a szilárd, általában szerves anyagok tüzét jelöli. Ilyenek pl. a fa, papír, szén, azok az anyagok tehát, melyek lángolással, parázslással égnek el. Ha belegondolunk, akkor rengeteg helyen ezek az anyagok dominálnak. Szerencsére vízzel olthatók ezek a tüzek, így viszonylag egyszerű megszervezni az oltást ilyen esetben.

A B tűzosztályba a folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok tartoznak. Ilyenek pl. az olvadékok.

Az éghető gázok tartoznak a C tűzosztályba. Éghető gázokkal általános esetben nem nagyon találkozunk, de vannak olyan munkahelyek, épületek, ahol fel kell készülnie az esetleges gáz tűzre is. A legtöbb poroltó alkalmas A, B és C típusú tüzek oltására is, ezért találkozhatunk szinte mindenhol poroltó készülékekkel.

A fémek, fémötvözetek tüzeit jelöli a D tűzosztály. A fémek égésének sajátosságai miatt csak speciális anyaggal oltható az ilyen tűz.