Ingyenes vagy fizetős cégkivonat?

Ingyenes vagy fizetős cégkivonat?A cégkivonat hozzátartozik a cégek, vállalkozások mindennapjaihoz, ugyanis nem csak az információszerzéshez, hanem a hivatalos, céges ügyintézésekhez is hozzátartozik ez a dokumentum. A cégkivonat tartalmazza egy vállalkozás aktuális, a cégjegyzékben szereplő adatait. A cégkivonatokat két nagy csoportra oszthatjuk, az ingyenes és a fizetős cégkivonatokra.

Az ingyenes cégkivonatok

Az ingyenes cégkivonatok, ahogy a nevük is mutatja, nem kerülnek pénzbe. Ennek természetesen oka van, ugyanis nem rendelkeznek semmiféle hitelesítéssel, csak tájékozódásra alkalmasak. Mivel nincsenek hitelesítve, így semmi nem biztosítja, hogy az éppen aktuális, hivatalos adatokat tartalmazzák. Hogy mégis miért van rájuk szükség? Ha nem ügyintézéshez, hanem pl. egy másik cég adatainak lekérdezésére van szükséged, gyakran kiváló megoldást jelentenek, és fizetni sem kell értük.

A fizetős (hiteles) cégkivonatok

A hiteles és közhiteles cégkivonat térítés ellenében igényelhető. Ha banki ügyintézéshez, pályázathoz stb. van szükség a dokumentumra, akkor mindenképpen hiteles dokumentumot kell bemutatni, ugyanis a hitelesítés bizonyítja az adatok valódiságát, érvényességét. A hiteles cégkivonat elektronikus formában, elektronikus hitelesítéssel érkezik, a közhiteles változat pedig papír alapon. A felhasználás helye, előírásai határozzák meg, hogy melyik változatot kell bemutatnod, mellékelned. Ha nem vagy biztos a döntésben, akkor érdemes közhiteles cégkivonatot igényelni, az ugyanis megfelel akkor is, ha a hiteles változat csak az előírás.