Melyik a jobb, a magán vagy az állami rendelés?

Melyik a jobb, a magán vagy az állami rendelés?Az egészségügyi szolgáltatások, vizsgálatok esetén két választási lehetőségünk van, az állami egészségügy vagy a magánrendelések. Nézzünk meg néhány szempontot, amik alapján könnyebb lehet a választás a két lehetőség között.

Az állami egészségügy mellett természetesen a legfontosabb érv, hogy ingyenes. Mivel a társadalombiztosítási díjat fizetjük, ezért joggal várhatnánk el, hogy ezért a pénzért cserébe egészségügyi probléma esetén ellássanak minket. A gyakorlatban azonban ez nem mindig van így. Ügyeletek, hirtelen problémák esetén az állami szolgáltatásokat választjuk szinte mindig, de számos olyan helyzet van, amikor elgondolkodunk a fizetős ellátáson.

A magánellátás választának két leggyakoribb oka a túl hosszú várakozási idő és a nem megfelelő ellátás. Gyakran előfordul, hogy akár egy fogorvosi szűrésre is hónapokat kell várni állami ellátásnál, arról nem is beszélve, ha futószalagon "látják el" a betegeket, és így nem jut elég idő mindenkire. Ilyenkor sajnos sokszor csak a magánrendelés jelent gyors és szakszerű ellátást. Gyakori pl. nőgyógyász esetén, hogy egyre többen választják a magánrendelést, ezen a területen ugyanis nagyon sokat számít a bizalom a megfelelő ellátás mellett.

A szakértelemmel általában nincs gond, mivel állami és magánrendelések esetén is gyakran ugyanazok az orvosok rendelnek, csak magánban gyorsabb a bekerülés és több idő juthat egy betegre.