Mitől függ a klíma ára?

Mitől függ a klíma ára?Egy lakás klimatizálásának költségei több tényezőtől is függnek. Érdemes mindegyik tényezőt végiggondolni, mielőtt belevágsz egy klíma vásárlási projektbe. A költségeket két nagy csoportra bonthatjuk, az egyik a klíma ára, a másik pedig a szerelés költségei.

A klíma készülék ára viszonylag egyszerűbben meghatározható, egy egyszerű online kereséssel meg lehet ismerkedni a készülék árakkal. Nem mindegy persze, hogy milyen mekkora teljesítményű klímát veszünk. A gyártókat tekintve általánosságban elmondható, hogy a népszerűbb gyártók készülékei ugyan drágábbak, de hosszú távon gazdaságosabbak, mint az olcsó, de ismeretlen klímák. A szükséges teljesítmény meghatározása már egy fokkal nehezebb, figyelembe kell venni a helyiség tájolását, szigetelési viszonyait, méretét stb. Érdemes ebben a kérdésben szakértő (klíma szerelő) segítségét kérni.

A klímaszerelés ára is jelentős kiadás szokott lenni. Fontos megjegyezni, hogy csak engedéllyel rendelkező szakember szerelhet be klímát, így mindenképpen fizetni kell majd a szolgáltatásért. A klímaszerelő munkadíja mellett a felhasznált anyagokat is ki kell fizetni. A klíma szerelőknek általában van egy alap csomagjuk, így nagyjából tudni lehet előre, hogy mekkora kiadással kell számolni a munkadíjra, de ha bonyolultabb a helyzet, pl. több anyagot kell felhasználni, akkor azt még ki kell fizetni az alapdíjon felül. Plusz szerelési díjat jelenthet az is, ha nem az a szerelő telepíti a klímát, akitől megvásároltad azt.