Öntözéshez lehetőségek otthonra

Öntözéshez lehetőségek otthonraKertes ház tulajdonosoknak gyakran van szükségük öntözővízre. Ennek beszerzésére több lehetőség is rendelkezésükre áll.

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az ivóvíz hálózatról öntözzük a növényeinket. Ennek azonban egy nagy hátránya van, hogy nagyon drága a többi lehetőséghez képest. Emiatt sokan inkább alternatív megoldások után néznek, hogy hosszú távon spórolni tudjanak.

Az egyik legolcsóbb alternatív megoldás az esővíz gyűjtése, ezzel azonban több probléma is van. Az egyik, hogy szükség van tárolókra, melyekbe az esővizet gyűjtjük. Ezek a tárolók rontják az udvar összképét, és a szárazabb nyári időszakokban gyakran előfordul, hogy elfogy az összegyűjtött esővíz, pont akkor, amikor a legtöbbet kellene öntözni. Emiatt a legjobb megoldás a kútfúrás.

A kútfúrás egy egyszeri indulási költséggel jár, de hosszú távon anyagilag is nagyon jól megéri, mert a kiépítési költségek után gyakorlatilag csak a szivattyú által felhasznált áramot kell kifizetni. Kútfúrás esetén nincs szükség tároló edényekre sem, de persze lehetőség van a használatukra, ha biztosra szeretnénk menni. A fúrt kútból talajvíz hozható fel, olyan mélyre ássák a jó kutakat, hogy a nyári forróságban sem száradnak ki, mindig lehet belőlük vizet kinyerni. Ezzel biztosítani lehet azt, hogy a legforróbb napokon is öntözni tudjuk a növényeket vagy a füvet az udvarban akkor is, ha már hetek óta nem volt csapadékos idő.