Tudja milyen, amikor a kontaktlencse tönkreteszi a felhőtlen nyaralást? Pedig van megoldás

Lézeres szemműtét kontaktlencse

Végre itt a nyár! Akinek rossz a látása pontosan tudja, hogy a felhőtlen strandolást milyen bosszúságok húzzák keresztbe: „Kontaktlencse nélkül semmit sem látok, a szemüvegem bepárásodik vagy a hullám elsodorja”. Senki nem akar rossz látással „ténferegni” a medencében, de akkor mi a megoldás? A lézeres szemműtét.

Először gondoljuk végig, hogy miért is kell ilyen óvatosnak lenni a kontaktlencsés strandolásnál? Egyrészt a lencse, másrészt az egészségünk védelme miatt. Könnyen előfordulhat, hogy víz kerül a szem és a lencse közé, s így a megfelelő tapadás elenged, aztán kereshetjük a medence alján az elveszett látássegítő eszközt! Hát még, ha a tengerben strandolunk, ott a hullámok miatt még sokkal nagyobb az esély arra, hogy a lencse kimosódjon a szemünkből!

Erre persze lehet azt mondani, többi is veszett Mohácsnál – különösen, ha kéznél van egy tartalék lencse –, de ha a szemünknek esik baja, azt már nem lehet egy könnyed vállrándítással elintézni. Márpedig erre sajnos nagyon is van esély. A strandok vízét nehéz lenne sterilnek mondani – pontosan tudjuk, mi minden kerülhet a medencékbe –, ezt klór hozzáadásával igyekeznek semlegesíteni. Csakhogy a vegyi anyag rátapad a lencse felületére, s ez irritálhatja a szemet.

Ennél jóval nagyobb bajt okozhatnak a természetes vizek (itt a tiszta tenger az üdítő kivétel), amelyeknek különösen a sekélyebb részein rengeteg olyan szennyeződés fordul elő, amely a lencsék porózus szerkezetén – erre a szem levegőztetése miatt van szükség – képesek átjutni, s ennek a vége bizony akár súlyos szemfertőzés is lehet.

Összegezve: kontaktlencsében nem bölcs dolog strandolni, úszni, különösen akkor, ha az arcunkat is víz éri. Ugyanakkor érthető, ha a sok dioptriás lencsét viselők nem akarnak lemondani arról, hogy fürdőzés közben is lássák a körülöttük lévő többi embert, a környezetet, a tájat.

Van azonban egy megoldás: a lézeres látásjavítás!

A legkorszerűbb lézeres szemműtét eljárások szinten hihetetlenül kényelmesek: gyorsak, fájdalommentesek, biztonságosak. A kezelés előtt egy mindenre kiterjedő, rendkívül alapos alkalmassági vizsgálat deríti ki, ahol a szemünkről egy háromdimenziós, minden apró részletre kiterjedő „térkép” is készül. A vizsgálat végén megmondják az alkalmasságot és hogy milyen eredményre lehet számítani. A legnagyobb múltú, legtöbb ilyen beavatkozást elvégző hazai klinika, kiváló orvosaik tapasztalatában és szaktudásában bízva írásos garanciát is vállal, ami annyit tesz: ha mégsem a kívánt eredményt érik el, ingyen egy korrekciós beavatkozást is elvégeznek.

Apropó ingyen! Természetesen nem ingyenesek ezek a műtétek, de ha egy szemüveges, kontaktlencsés utánaszámol, rájön, hogy három-négy év alatt behozza az árát, ráadásul nincs többé a sok gond és bosszúság, amit mondjuk egy eltört szemüveg vagy egy kiesett kontaktlencse okoz.

A jó sasszem látást (vagy a jónál is jobbat) visszakapni nagy öröm, pláne úgy, hogy az eljárás nemcsak gyakorlatilag kockázat- és fájdalommentes, de a páciens a műtőben csak negyedórát tölt, ebből maga a beavatkozás szemenként 120-180 másodpercet vesz igénybe. Nem véletlen, hogy a legtöbb kezelt első kérdése a műtőasztalról felkeleve: „Tényleg csak ennyi volt?”

És a rapid tempó nemcsak a lézeres szemműtét beavatkozásra igaz, de a gyógyulásra is: a korszerű eljárásoknál legfeljebb egy napot kell kihagyni a munkából, s pár nap után már ugyanazt az életet élhetjük, mint annak előtte.

Csak éppen szemüveg és kontaktlencse nélkül, tökéletes éles látással!